Thursday, May 31, 2007

a text in Lerums tidning (newspaper) in Swedish (?!)


Paula Lindblom visar Marie Asbjörnsens halsring för besökaren Mariann Johansson.
Foto: Peter Welling
Införd 5/31/2007Kommentera artikeln (Ej kommenterad)Tankeväckande smyckekonst Återvinning är en aktuell sak. Men att driva den så långt som till smycketillverkning är kanske inte vad man i första hand funderar på.Några som gjort det är utställarna på Nääs Konsthantverk. Det blir en tankeväckande upplevelse för åtminstone LT:s betraktare.Paula Lindblom var den enda utställaren på plats vid lördagens vernissage. Det var kanske inte så konstigt, det handlade ju om ett projekt på nätet. Från början var tolv konsthantverkare inblandade, nu var det fem kvar när tankarna tog praktisk form i utställningen på Nääs. En spanjor, en öbo från Madeira, två svenskor och en norska visar sina produkter i galleriet.


Dessutom, som bonus, finns en HDK-elev, Gertrud Heinerud, som visar små fina smycken från en lite mer traditionell utgångspunkt i ett hörn av den tillhörande butiken.


Återvinnarna däremot vänder och vrider på begreppet smycke. Det får flera olika tolkningar i utställningen.Paula Lindbloms alster präglas av lekfullhet och mångtydighet. De kan vara smycken, eller hängande dekorationer, kanske i ett fönster.Men utgångspunkten är ofta en begagnad deodorant, kombinerad med andra fynd av det mer använda slaget. Resultaten ser dock helt nyskapade och fräscha ut, och bär gärna på en egen liten kommentar till vår konsumtionsaptit.Anni Jonssons broscher är tillverkade av restprodukter från annan smyckestillverkning. Det blir riktigt abstrakta resultat av det tillvägagångssättet. Maria Rodrigues arbetar med textila material. Roligast är hennes stora halssmycke, som bland annat består av ett rosafärgat blixtlås.Det dekorativa i avfallet tar norska Marie Asbjörnsen väl tillvara. Att hennes smycken är tillverkade av delar till gamla ölburkar är inte det allra första som slår betraktaren, snarare är det deras lätta och luftiga karaktär som faller i ögonen.Maria Miguel visar ringar av annorlunda utseende. Några är textila, andra är tillverkade i blandade material. Plast och silver är en gångbar kombination i sammanhanget och ger ett utmanande resultat.


Utställningen pågår till den 26 juni. Och under sommarhalvåret, maj till september, är Nääs Konsthantverk öppet alla dagar i veckan. Så här finns många chanser att studera en verkligt alternativ återvinningsidé. Efter Nääs kommer turen att gå till Krakow i Polen, där samma konstnärer kommer delta.Peter Welling peter.welling@lerumstidning.com

No comments: